ÇSGB’nin İSG Destek Primleri Uygulaması Hangi Yaraya Merhem Olacak?
Salı, Aralık 24th, 2013
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bugün (24.12.2013) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi hakkında yönetmelik yayınladı. Ancak yönetmelik birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Bizler, aylar önce bu yönetmelik tasarısına karşı görüşlerimizi bildirmiştik. Ancak görülüyorki Bakanlık, konu paydaşlarının görüşlerini dikkate almamış.
Bu Destekten Kimler Faydalanabilir?
- Çalışan sayısı 1-9 arası olan ve tehlikeli/çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri
- SGK primlerini düzenli ödeyen işverenler
- Kaçak işçi çalıştırmayan işverenler
- Aldığı hizmeti İSG-KATİP üzerinden bakanlığa bildiren işverenler
bu destekten faydalanabilecek.
Destek Tutarı Ne Kadar?
- Destek tutarı çalışan başına aylık ortalama 15 TL. Bu desteği alabilmek için işverenin muhasebe veya İK servisinin zamanında gerekli bildirimleri yapması ve süreci takip etmesi gerekiyor.
- Destek tutarı 3 aylık dönemler halinde hesaplanıyor ve 5 ay sonra işverenin eline geçiyor.
İşverenler Ne yapacak?
Destek tutarının azlığı ve bürokrasinin çokluğu nedeniyle birçok işveren/muhasebeci bu zahmete girmeyecektir.
Ayrıca çalışan sayısı 9-11 aralığında olan işverenler 6486 sayılı Kanunda öngörülen sigorta primi teşvikinden faydalanmak için çalışan sayısını 10’un altına düşürmemeye özen göstermektedirler. Zira ÇSGB, çalışan başına brüt ücretten %6 SGK prim desteği sağlamaktadır. Bu da asgari ücret için 60 TL gibi bir rakama tekabül etmektedir.
Bu durumdaki hiçbir işveren çalışan başına 60 TL destekten vazgeçip çalışan sayısını 10 kişinin altına düşürerek 15 TL olan İSG destek primine tevessül etmeyecektir. Bu nedenle Bakanlığın yapmış olduğu bu düzenleme güdük doğmuştur.
Çalışan sayısı 10’a yaklaşmayan işverenlerin yukarıda anılan bürokratik nedenlerle bu desteği alıp alma konusundaki yaklaşımını da zamanla göreceğiz.
İlgili yönetmeliğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.